vrijdag 14 februari 2014

In de ban van het zijliggingskussen

Tobias heeft een plat achterhoofd. Jaja, ook perfecte kindjes hebben hun imperfecties.... Wabi sabi, je weet toch? ;)

Voor het platte achterhoofdje hebben we nu fysio-therapie. Daarnaast hebben we een zijliggingskussen *. En sinds we dat kussen hebben is elke dag een avontuur. ;) De ene dag vindt Tobias het helemaal prima en de andere dag huilt hij de hele dag en voel ik me echt de gemeenste moeder ter wereld.

Wat de ene dag werkt, werkt de andere dag totaal niet. Zo is er een dag geweest dat Tobias 3 uur op zijn zij heeft gelegen op ons bed terwijl hij helemaal gebiologeerd was door zijn Nijntje-televisie. Inmiddels is dat truucje helaas uitgewerkt; het kan hem hooguit 5 minuten bekoren, maar daarna vindt hij het niks meer.


Inmiddels is hij ook zo ver dat hij acrobatische trucs uit gaat halen om maar niet in het zijligginskussen te hoeven liggen. Zo trof ik hem vanmorgen aan in een vrij aparte houding. Ik vraag me af hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen.... hij had zichzelf een kwartslag gedraaid en lag met zijn benen in de lucht over de rand van het kussen heen.


En nu net spant helemaal de kroon: hij heeft het dus voor elkaar gekregen om de twee driehoekjes die met klitteband aan elkaar zitten van elkaar los te krijgen en lag lekker op zijn rug tussen de beide kussentjes in... Huilend, dat dan weer wel.... dus misschien was hij zelf ook niet zo blij dat ie op zijn rug terecht was gekomen ;)



Kortom: nooit een saai moment met ons boefje!








(* Voor degene die niet weet wat een zijliggingskussen is: het is een soort kussen dat bestaat uit twee driehoeken. Tussen die twee driehoeken leg je het kindje neer. Op die manier kan hij niet op zijn rug terugrollen (zeggen ze) en lukt het ook niet om op zijn buik te rollen. (Yeah, right!)

9 opmerkingen:

  1. Hier ook ervaring met een voorkeurshouding. Helaas niet met een kussen. Fysio werkte bij onze dochter nauwelijks. Bij een nichtje heeft een bezoekje aan de osteopaat wonderen gedaan: er bleek een en ander vast te zitten, misschien is dat nog een idee?
    Wel heel goed om er iets aan te doen trouwens, anders kan het hoofdje verkeerd groeien en dus ook alles wat er in het hoofdje zit. Ik dacht altijd dat het een mooiheids-dingetje was, maar het is wel iets serieuzer..

    Wat een heerlijk ventje trouwens, echt een boef zo op die foto's :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Om dit te voorkomen lagen onze kinderen al vanaf de geboorte regelmatig op hun buik. Ik weet dat dit afgeraden word maar als je erbij bent en ze zijn wakker dan kan er niks gebeuren. Onze jongste is zelfs altijd een buikslaper geweest zodra hij zich kon draaien lag hij op zijn buik te slapen wat je ook probeerde hij draaide zich om zodra je weg was. Nog steeds vind ik hem na 11 jaar 's nachts regelmatig op zijn buik. Hij heeft dan ook het rondste bolletje van alle drie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aanvulling: ook hier met de oudste en de jongste naar de osteopaat geweest en je merkt inderdaad na deze behandelingen dat ze lekkerder in hun vel zaten.

      Verwijderen
  3. Hetgeen ik ook wilde typen. Osteopaat heeft hier wonderen verricht. Voor alle twee de kindjes. Voorkeurshouding hebben ze niet voor niks ze zitten vast. Dus door het kussen wordt hij toch "gepest".

    Met 3 behandelingen waren beiden dochters klaar. Met jongste ben ik vorige maand nog een keer geweest, omdat ik merkte dat ze raar liep en ze weer boven in haar bedje lag (ze zoeken tegendruk). Na de behandeling zag ik duidelijk weer een verandering.


    Je hebt wel een lekker mannetje om te zien die ogen <3

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Onze baby (inmiddels 14) had ook een voorkeurshouding en daardoor een platte plek aan de zij/achterkant van zijn hoofdje. Hij kreeg met een maand of 7 een speciaal helmpje en toen hij een jaar was kon die af en was zijn hoofdje weer netjes rond. Dochter hebben we op advies van de arts vanaf dag 4 ofzo in hetzelfde kussen gelegd als jullie nu doen. Per slaapje wisselden we de kant. Na een paar maanden was het niet meer nodig maar zij sliep en slaapt nog graag op haar zij.
    Ons hebben ze destijds in het ziekenhuis verteld dat het alleen een mooidingetje was voor de hersenen maakt het niets uit. Je kreeg het eerst ook niet vergoed van de verzekering. Tijdens onze aanvraag was dat net aangepast.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben bij oudste zoon, nu 6, gelijk in zo'n zijliggingskussen gelegd en na elke voeding omwisselen. Dit deden we wel nadat de kraamverzorgster weg was en we haalden hem er weer uit voordat ze 's ochtends kwam. Want ze was er fel op tegen. Wij hadden toen in die tijd heel veel kindjes in de omgeving met platte hoofdje en sommigen zelfs een helmpje. En bij dochter, nu 1, weer hetzelfde verhaal. Waar zoonlief gewoon in bleef liggen, krioelde dochter er tussen uit. Hoe vaak we die niet weer goed hebben moeten leggen, zij is dan ook een echte buikslaper geworden. En ook bij dochter was de kraamverzorgster er op tegen maar die had zo iets van het is jullie kind, dus we deden het gewoon waar ze ook bij was. Terwijl wij in onze omgeving ook toen weer veel platte hoofdjes en helmpjes hebben gezien. Ik vind dus dat ze daar wel wat beter mee om mogen gaan. Of ze moeten aandelen in die helmpjes hebben.

    groetjes,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Raar hoor. Ik zie overal kindjes met afgeplatte hoofdjes en helmpjes tegenwoordig. In de tijd dat jij en ik baby's waren werden we op de zij gelegd met een kruik cq opgerolde handdoek. Lijkt me toch ook veel prettiger met eventueel spugen enzo? Ik heb zelf geen kinderen, maar mocht ik ze ooit nog krijgen. Dan direct op de zij. (want sommige koppies trekken ook gewoon niet meer mooi bij zie ik in mijn omgeving) Het lijkt me ook een stuk comfortabeler. Ook al is het advies nu anders, "vroeger" was het advies zo gek nog niet!
    (ps Mooi blond manneke heb je en wat groeit 'ie hard)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. zoontje had een extreme voorkeur naar links.. fysio hielp niet, gelukkig trok kinderarts op tijd aan de bel en schakelde fysio van het ziekenhuis is, wat een supervrouw. ze wist dat ze me veel werk meegaf naar huis, maar het hielp! hij had nl zelfs in zn romp al sterkere spieren links. oefeningen doen om rechts ook wat op te rekken (heel voorzichtjes hoor niets gemeens of hards), en fixeren juist in de maxi cosi zodat ik zn hoofd recht kon houden door een hydrofieldoek, ipv de wandelwagenbak waarin hij met zn hoofd naar links lag.. en veel meer van die trucjes en oefeningen en dingen. wou dat ik hem ook in het zijligkussen had gedaan, maar fysio was er op tegen :( teriwjl ik m nog had liggen van dochter (ook voorkeur naar links). osteopaat is zoontje wel 6 of 7 x geweest.. maar zij kreeg het er ook niet uit, terwijl ze bij dochter maar 3x heeft hoeven helpen en zij ging met sprongen vooruit. fysio van het ziekenhuis heeft bij ons de meeste wonderen verricht met dus veel oefeningen en trucjes! zoontje had vooral een asymmetrisch hoofd, maar ook gezicht! arm ventje! het is vanzelf bijgetrokken, gelukkig maar!! ik zie het zelf nog wel.. maar een vreemde niet meer gelukkig.. (eerst wel..!! zeker wel!!) we zijn ook in het erasmus geweest op de helmpoli, maar zij zei dat een helmpje niets voor zijn afplattingen/scheefheid kon doen, omdat het op andere plekket zat dan waar een helmpje kan helpen.. ene kant fijn.. geen rothelmpje in de zomer.. maar aan de andere kant.. help wat nu ? wat als zn hoofd scheef blijft?? extra hard gaan werken met de oefeningen en trucs hebben geholpen gelukkig!! en ik weet ook zeker dat jij je uiterste best doet met je mannetje!! sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Onze koters zijn inmiddels volwassen maar toendertijd werden kindjes gewoon na elke voeding in een andere houding gelegd. Rug, ene zij, andere zij en buik. Buik ligging was helemaal hip, suug loopt drirekt weg , sterke nekspieren enz enz. Tja toen was dat zo... van de 4 kinderen slapen er nog 3 op de buik. Een popke wilde van het begin af aan niet op de buik, zij sliep voornamelijk op haar rug. ach met een jaar zag je niets meer van een plat achterhoofdje, vanaf een week of week of 6/8 draaien ze alle kanten op. Wisselliging op de zij deden we inderdaad met een kruikje in een zacht lakentje of dekentje.

    BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)